Ting skjer tross alt, og vi ønsker å ta ut pengene noen ganger, da vi ofte ”overinvesterer” – altså investerer vi kapital som vi egentlig trenger. Det kan være til forskjellige ting, slik som biler, hus, og andre dyrere gjenstander vi må spare til. Dersom markedene virkelig er nede når du trenger sparepenger, så er det ufattelig surt om alle dine penger er bundet opp i aksjemarkedet. Da kan det være lurt å ha en dose kapital bundet opp i en råvare slik som gull – der prisen er mer stabil over tid, men hvor det fortsatt er prisøkninger. Dessuten, gull har den gode evnen at når markedet går ned, så går ofte gullprisen opp!

Er markedet ned? Da skal gullprisen opp!

Under finanskriser, slik den vi så tilbake i 2008, så krasjer aksjemarkedet. Det innebærer at verdier for hundrevis av milliarder kroner forsvinner. De som investerte i aksjemarkedet rett før krakket hadde ingen anelse om hva som skulle skje, og de kunne bare be til sine guder om at de hadde råd til denne smellen. Pengene deres ble forhåpentligvis invester for det lange løp, og dersom de fortsatt er investert i de samme selskapene, eller enda bedre indeksene, den dag i dag, så har de nok fått tilbake for sine tap.

De som investerte i gull derimot så en gevinst med en gang. Når markedet så en stor nedgang etter finanskrisen som startet i 2008, så gikk faktisk gull mot ny prisrekord, og det fant sin topp i 2011. Før 2008 hadde gull gått litt opp og ned, men altså når finanskrisen slo inn, så gikk prisen i været. Hvorfor skjedde det egentlig?

Realiteten er at gullprisen går oppover når markedet går nedover, og dette skjer om og om igjen. Dette er fordi at urolige markedet gjør at investorer blir mer interesserte i sikre investeringer, og her ranker utvilsomt gull høyt. Dette er dessuten en fysisk investering, om en velger å kjøpe mynter eller barrer for eksempel, slik at man ikke mister all verdi, slik som om for eksempel et firma skulle gå konkurs. Går prisen på gull ned, så beholder du bare gullet til prisen går opp igjen.

Skal jeg velge fysisk gull eller gullstøttet ETF?

Om du skal investere i gull, så er utvilsomt ditt viktigste valg hvorvidt du ønsker å investere i fysisk gull eller gullstøttede ETF-er. Førstnevnte er akkurat hva det høres ut som – gullbarrer, mynter, og andre former av gull. Rett og slett metallet i fysisk form, som du for eksempel kan oppbevare i en safe. En ETF er på sin side et verdipapir som viser at du eier gull, uten at du nødvendigvis noensinne vil se det. Disse kan kjøpes hos en megler, og de er simpelthen bare et stykke papir som er knyttet til gullprisen.

Når du skal velge mellom disse to, så er det fort gjort å la seg friste til sistnevnte. Går du online og søker etter ETF-er, så kan du mest sannsynlig kjøpe en innen minutter har gått unna. Skal du derimot kjøpe fysisk gull, så må du finne en forhandler som er pålitelig, transportere gullet, kanskje forsikre det, og ikke minst oppbevare det på et trygt sted. Samtlige er oppgaver flere av oss ikke liker.

Allikevel kan skinnet bedra her. Det er faktisk sånn at fysisk gull bør være det foretrukne alternativet, og det er det mange grunner til. Den kanskje beste grunnen for å anskaffe fysisk gull er sikkerheten i å eie noe fysisk. Da er det ene og alene opp til deg å beskytte det, og så sant du ikke blir frastjålet gullet, så har du det fortsatt. Nå er det kanskje ikke sånn at gullforhandlere blir ranet så ofte, men la oss si at markedet krasjet i morgen. Da kan tross alt institusjoner lukke dørene, slik London Gold Exchange gjorde med sine dører. Eier du gullet i all dets fysiske skjønnhet, så skal du ikke bekymre deg for at gullet skal miste all sin verdi over natten.

Når bør man investere i gull?

Ser en på de historiske dataene, så stiger prisen på gull ofte ved markeds krasjer, slik som nevnt ovenfor. Det er fordi de fleste investorer her ønsker å holde på mer fysiske verdier, og ikke minst ha stabile verdier i sin portefølje når markedet krasjer. Selv om kun spåmenn kan se fremtiden, så er det mange investorer som posisjonerer seg før finanskrisene. De vet ikke akkurat når den kommer, men de vet at den gjør det. Det var mange som blant annet kjøpte gull en god stund før 2008 krisen.

Det samme skjer faktisk den dag i dag. Selv om børsen steg og steg, og blant annet kryptomarkedene de siste årene har gått helt bananas, så sank børsene sakte i fjor, og uro har spredt seg i markedene. Selv om det ikke enda er noen krise i spill, så ligger tegnene der. Trump brakte med seg en bølge i aksjemarkedene da han ble satt inn i det Hvite Hus, men de siste årenes kamp med Kina har blant annet ført til at tilstandene i USA, verdens største marked, har vært ustabile. Dessuten er det ingen som virkelig vet den hele effekten av Brexit.

Aksjemarkedene er ikke utømmelige, og vi vet at de en dag treffer veggen og går nedover. Når er det vanskelig å svare på, men ”snart” er nok et rimelig sikkert svar – for det blir nok innen de neste par årene. Enten du allerede har gull i din portefølje, eller søker etter å øke denne porteføljen før aksjemarkedet faller, så kan det være en god tid å gjøre det nå. Dessuten har prisen på gull holdt seg relativt stabil de siste årene, tross oppgang i aksjemarkedet, så hvem vet egentlig hva som vil skje når markedene snur!

Er gullkjøp MVA-fritt?

En sur karamell å svelge enkelte ganger er hvor mye prisen stiger når du skal kjøpe et produkt eller en tjeneste som kommer med MVA. Dette er tross alt penger en ikke får tilbake. Gull er heldigvis et av produktene som er utelatt fra dette, slik at du ikke skal betale det. Det hadde tross alt gjort at du gikk på et tap på 25% med en gang! Husk derimot at sølv har MVA knyttet til seg, noe som selvfølgelig gjør gull til en mye, mye bedre investering for deg!

Hvordan bør jeg ta vare på mitt gull?

Dersom du går for det foretrukne valget, som er å kjøpe fysisk gull, så må du selvfølgelig finne et sted å lagre gullet på. Bekymre deg derimot ikke – som oftest vil ikke dine sparepenger tilsvare så veldig store mengder med gull. Med mindre du skal kjøpe fysisk gull for mange millioner kroner, så kan du enkelt gjemme gullet rundt i hjemmet ditt. Naturligvis vil en safe være det tryggeste, men om du enkelt og greit gjemmer det på lure steder, så vil neppe tyver finne det.

Det viktigste er nok kanskje at du holder noe tett om at du faktisk har dette gullet liggende. Det er ikke en menneskerett at venner og familie skal få vite det, og selv om du helt sikkert stoler på dem, så er det nok ganske kult å si til andre at kompisen har gull liggende hjemme til store verdier. Derfor er nok måten du snakker om ditt gull på minst like viktig som måten du oppbevarer nettopp dette gullet på!

Gull kan være din investeringsfremtid

Med usikre markeder er ikke gull bare ett av mange investeringsalternativer, men det er kanskje det aller mest aktuelle i dagens samfunn. Det å bevege seg inn i aksjemarkedet i dagens situasjon kan være en skremmende tanke selv for den mest selvsikre investoren. Politiske konflikter over hele kloden fører nemlig til usikkerhet – noe som fort kan påvirke dine aksjer!

Investerer du derimot i gull, så slipper du mye av denne frykten. Det er ikke dermed sagt at gull er fredet fra enhver prisnedgang, for ellers hadde selvfølgelig samtlige mennesker satt sine penger i gull. Allikevel er gull en mye mer stabil investering, og det kan være en ufattelig verdifull del av din portefølje. Det anbefales som oftest at gull skal gjøre opp for mellom 5 og 10% av din portefølje. Dette gir deg tryggheten at dersom markedet skulle gå nedover, så har du fortsatt verdier som holder sin tyngde. Der et aksjeselskap kan gå konkurs, og du kan miste samtlige verdier, så er det ingen som kan fortelle deg at dine fysiske gullbarrer ikke har noen verdi. Verdien kan kanskje gå nedover, men deres fysiske egenskap vil være evigvarende!