Det finnes derimot investeringer der ute som er et mye bedre alternativ, men som de færreste nok har tenkt over. Gull er en av disse investeringene. Folk flest tenker nok derimot på gull som et edelt metall vi simpelthen benytter for smykker og andre luksuriøse saker. Det er ikke mange som innbiller seg det faktum at gull kan være en god investering. Men realiteten er det at gull har vært verdifullt siden vi oppdaget metallet, og det kan fort fortsette å være verdifullt langt inn i fremtiden.
Invester i stabilitet
Om en tar daytradere og andre som leter etter rask profitt ut av bildet, så er de aller fleste investeringer rettet mot det lange løp. Dessverre investerer de fleste sine sparepenger som om det var lotto de spilte på. Gull skiller seg derimot ut fra de vanlige investeringene i den grad at det ikke er like volatilt. Sett over en lengre periode har prisen på gull gått stabilt oppover.
Riktignok har det vært perioder hvor prisen har gått noe nedover også, men dette har altså bare vært i kortere perioder, og prisen har alltid karret seg oppover igjen. Denne stabiliteten er meget viktig for dine sparepenger, enten du sparer til en bolig eller pensjonen. Du vil tross alt ikke tape pengene på risikoen i aksjemarkedet, eller se formuen bare miste verdi på sparekontoen grunnet inflasjonen. Da blir det stabile gullet plutselig et attraktiv alternativ.
Upåvirket av markedet
Selv når du er en mester i å analysere investeringer slik som aksjer og fond, så kan det gå galt grunnet faktorer du ikke kan styre. Kanskje har du analysert en aksje i flere måneder, og du har gjort alle utregninger tenkelige. Dessuten vet du at firmaet går i overskudd, og at gode nyheter mest sannsynlig er rett rundt hjørnet. Men plutselig sprekker bobla i markedet, og selv om firmaet du investerte i fortsatt er sterkt, så er det ingenting du kan gjøre.
Markedet påvirker rett og slett alle aksjer og fond, hvorvidt det egentlig har noen direkte effekt på disse. Gull derimot styrer unna slike situasjoner. Det blir nemlig ikke påvirket i det hele tatt av disse markedskreftene. Gull er på mange måter inne i sin egen lille boble, der prisen påvirkes av tilbud og etterspørsel av gull – ingen andre faktorer. Dermed er ikke gull bare stabilt, men det er også et investeringsobjekt som kan ri av stormer slik som finanskriser, noe det faktisk gjorde tilbake i 2008, da det faktisk ikke gikk nedover i pris før 2011.
Er investering i gull kun for rike?
Opp gjennom historien har gull vært reservert for de rike her i samfunnet. Kongefamilier i renessansen omga seg blant annet med gull i alt fra smykker til toaletter. Selv om gullrushet i California skulle gjøre hverdagslige mennesker rike på gull, og flere ”vanlige” mennesker fortsatt driver gulljakten i dag, så må vi nok innrømme at synet på gull fortsatt ligner det vi hadde for flere hundre år siden.
Allikevel har mye endret seg innen gull. Først og fremst har gull blitt gjort til allemannseie ved hjelp av ETF-er. Det er nemlig mulig å kjøpe andeler i gull direkte over nett, uten at du nødvendigvis må sitte på det fysiske gullet. Du kan derimot også enklere kjøpe fysisk gull, dog er dette selvfølgelig en litt mer krevende oppgave – i henhold til pålitelige forhandlere, sertifikater, analyser, og ikke minst transport.
Uansett har investering i gull blitt noe alle mennesker kan gjøre, og det minst like enkelt som investeringer i for eksempel aksjer og fond. Så sant du har en PC, internett tilkobling, og dine sparepenger klare, så står gullet klart for deg, og du kan kjøpe gull for helt nede i hundrelapper!
Derfor er gull investeringen for fremtiden
Fremtiden kan bringe virkelig kaotiske tilstander i aksjemarkedet og investeringer generelt sett. Uansett hvilke formeninger en har om Trump, Brexit, og andre politiske faktorer, så kan markedene plutselig stupe. Da har det simpelthen ikke så mye å si hvor godt posisjonert du er i henhold til dine aksjer – de vil før eller senere bli påvirket av markedskreftene.
Gull derimot vil stå beskyttet på utsiden. Det betyr ikke at gull nødvendigvis vil gå opp i pris eller holde seg på samme nivå. For alt vi vet kan gull tape seg i verdi. Men om det skjer er det i så fall ikke grunnet markedskreftene. Som nevnt tidligere var gull uanfektet av finanskrisen i 2008. Gull sin topp var faktisk i 2011. Siden den gang gikk gullet litt nedover, før det igjen stabiliserte seg.
I fremtiden er det ventet at gull vil øke i verdi og ikke minst holde seg stabil i pris, selv om Brexit potensielt fullføres, og kanskje til og med en handelskrig mellom USA og Kina oppstår. Om du skal se avkastning på dine investeringer over tid, så er gull en meget sikker investering.
Hvordan bør jeg investere i gull?
Dersom du derimot ønsker noe risiko i din portefølje, så kan du for eksempel bestemme deg for å sette 10%, eller en mindre andel av dine sparepenger i gull. Du kan videre sette andre andeler i fond, mens du setter noen andeler i mer risikofylte aksjer. Dette kalles for diversifisering, og mange som investerer i gull benytter seg av dette. Det er fordi gull, selv om det beskytter verdiene dine og sakte men sikkert øker disse, ikke byr på den raske avkastningen mange ønsker seg.
Les deg mer opp på fysisk gull og ETF-er, og finn den løsningen som passer deg og dine investeringsbehov i dag!