Investeringsgull blir stadig mer populært blant individuelle investorer. Årsakene til dette er den samlede bedrede konjunktursituasjonen, lave renter bankene tilbyr. Takket være det økende antallet konkurrerende selskaper på markedet, samt den praktiske muligheten til å kjøpe gull over Internett, har fysisk gull blitt sømløst tilgjengelig for alle investorer fra hele landet. I denne artikkelen dekker vi hvorfor det er godt å investere i fysisk gull.

Små barrer og mynter utgjorde om lag to tredjedeler av den årlige etterspørselen etter investeringsgull og om lag en fjerdedel av den globale gulletterspørselen det siste tiåret. Etterspørselen etter sauer og mynter har firedoblet seg siden tidlig på 2000-tallet, og trenden strekker seg til både øst og vest. Nye markeder, som Kina, er etablert og gamle markeder, som Europa, er omfordelt. 

Barrer og mynter er tilgjengelige i mange kirkesamfunn og mål på gullinnhold (også kalt finhet). Finhet måles enten i karat (den høyeste er 24 karat) eller i deler av gull per tusen (vanligvis 995, 999 eller 999,9 deler per tusen).

Mynter produseres ofte i kirkesamfunn 1/20, 1/10, 1/4, 1/2 og en troy unse. Barrer kan kjøpes i 1, 10, 20, 50, 100 og 1000 gram kirkesamfunn samt 1, 10 og 100 troy unser.

For å kjøpe fysisk gull i Norge kan du enten kjøpe online eller gjennom gullhandlere, men den billigste og beste måten er vanligvis med en nettbutikk. Det er fordi du enkelt kan kjøpe den på nettet og bare betale litt ekstra for å få den lagret og forsikret. Når du kjøper gull på nettet, hjelper det å være klar over skattene du kanskje må betale og hvor du skal lagre gullet ditt hvis du vil ha det levert.

Hvordan kjøpe fysisk gull?

Investeringsgull kan som regel kjøpes på to måter – bestill online og motta en budpakke eller kjøp direkte i en stasjonær butikk. Når du velger, bør du først og fremst styres av din komfort og leveringstid. Du bør stille deg selv spørsmål som, vil du se og berøre gullprodukter før du kjøper eller er du mer interessert i bekvemmelighet. I mange butikker kan du ikke motta bestillinger umiddelbart, og noen nettbutikker tilbyr til og med levering innen 45 dager, noe som krever betaling på bestillingsdagen. Disse butikkene har sannsynligvis ikke fysisk inventar, og de er bare mellomledd. Derfor anbefaler vi at du kjøper der du får gullet umiddelbart, ellers vil det bli sendt ut innen 24 timer.

Hvor å kjøpe fysisk gull på internett?

Til tross for den sannsynlige bekymringen for transaksjonens sikkerhet, garanterer kjøp av fysisk gull via Internett hos riktig forhandler en god pris og en rask gjennomføring av transaksjonen.

Når du kjøper gull på nettet, er det verdt å sjekke ut forhandleren på noen måter. Det første spørsmålet er om selskapet tilbyr gullkjøp og til hvilke priser. Selvfølgelig kan du senere selge det kjøpte gullet i et hvilket som helst annet selskap, men mangelen på tilbakekjøpstilbud er dårlig for selgeren. Et annet aspekt som er verdt å sjekke ut, er meninger om forhandleren på Internett – det er mange portaler og nettsteder der meninger om nettbutikker er tilgjengelige. Gullhandlere kan vanligvis sjekkes fra nettstedene til mynter som produserer barrer eller mynter.