Det er da merkelig å tenke på at gull er så verdifullt, når man kan finne det i naturen. Dette er det flere grunner til. En av grunnene er at det er forholdsvis vanskelig å finne gull i naturen for vanlige mennesker, som ikke har veldig mye ekspertise når det kommer til gull. En god del av gullet som finnes rundt omkring i verden er allerede blitt utvunnet fra jorden. En annen grunn er at det trengs masse spesielle typer maskiner og verktøy for å kunne ta ut gull fra jorden.

Gullets historie

Gull har en bred historie, og arkeologer finner stadig gull som er fra før Kristus. Det ble ofte nevnt i det gamle testamentet, som omhandlet historier hvor ting ofte var laget av gull. I gamle dager hadde ofte kongene masse gull, og dette var et klart tegn på rikdom. Ettersom de ikke hadde samme pengesystemet som vi har i dag, så ble gull en målestokk på hvor rike man var. Derfor ble gull ofte offeret for tyveri. Et eksempel på dette er vikingene som man er så stolte av her i landet. De plyndret til seg, fra andre land, alt det de kunne. Det de fikk med seg hjemover etter tokt inkluderte ofte en del gull.

Gullrushet i California, USA, er en av de mest kjente gullrushene i historien. Det ble oppdaget gull i den nordlige delen av staten California, da disse nyhetene spredde seg verden over, kom det folk fra alle kanter som vil sikre seg en del av dette. Det kom ikke bare folk fra alle de forskjellige statene i USA, men også hele verden. Dette gjorde til at befolkningen i California steg noe veldig, som resulterte i at California ble offisielt en stat i USA. Det var også negative konsekvenser av dette gullrushet. På grunn av de store folkemengdene som flyttet til staten, ble det mange nye sykdommer som gikk rundt gjennom befolkningen. Folkemord ble det også en del av som et resultat av gullrushet.

Gullrush er fortsatt en ting i dagens samfunn. På denne tiden lages det også TV serier som er basert på å finne gull å selge det for fortjeneste. Gullet som blir oppdaget nå er ikke like tilgjengelig som det var på tiden når gullrushet i California tok sted. Det vil si at man nå trenger bedre og mer spesial laget utstyr for å kunne utvinne gullet. Det er derfor det ikke er like stor fortjeneste i dagens samfunn å utvinne gull. Selv om gull er noe som koster en god del, så betyr det ikke at de som holder på med dette vil bli utrolige rike.

Gull og økonomi

Gullstandarden er et system der gull blir brukt som penger. Verdien av en mynt ble målt i hvor mye gull det tok for å lage selve mynten. En 20-kroning tok dermed dobbelt så mye gull som en 10-kroning. På grunn av inflasjon og andre faktorer, så ble det ikke mulig å opprettholde dette systemet lenger. For cirka 50 år siden brukte de bare gull til internasjonale transaksjoner, men etter et par år av kun internasjonale transaksjoner måtte de gi opp på dette systemet og gull ble etter dette bare solgt på det private markedet.

Gull selges ofte per gram, og prisen per gram har steget kraftig de siste 50 årene. For cirka 50 år siden kostet et gram med gull bare 10 norske kroner. Da gull kun var brukt i internasjonale transaksjoner, steg prisene på gull på det private markedet veldig fort, det var derfor det ble bestemt at gull kun skulle bli solgt privat. Etter dette steg prisene på gull enda mer, i dag ligger prisen på gull rundt 1200 norske kroner. Dette er en utrolig utvikling i løpet av de siste 50 årene.

Handel av gull

Gull handel er en annen ting gull kan brukes til. Ettersom gull har en stor verdi og er forholdsvis sjeldent, så er det veldig ettertraktet. Selv om man ikke bruker gull som et handelssystem lenger, så er det fortsatt et symbol på rikdom. Det er viktig å ha verifiserte gullsmeder når man ønsker å kjøpe gull, ettersom man ikke ønsker å gå på en smell ved å kjøpe falskt gull. Butikker som selger gull har ofte vært i virksomhet i en lang tid og har jobbet på seg et rykte som en troverdig butikk. Dermed trenger man eksperter på gull som jobber i slike butikker, for det er ikke bare en type gull. Det er flere typer gull som finnes på markedet. Gull måles i karat, som er et symbol for størrelsen på gullet. Det er også forskjellig renheter på gull, og dette måles mellom 0 og 1.

Andre bruksområder for gull

På grunn av egenskapene til gull, så er det godt egnet for bruk i smykker, ringer, øredobber og armbånd. Rent gull er en forholdsvis myk metal som kan smeltes og formes til alle mulige ting hvor det er bruk for det. Det kombineres da også ofte med andre typer metaller for å skape kjemiske egenskaper som gull ikke besetter. Smykker og ringer laget av gull og kombinasjon av gull og andre metaller er en moderne måte å vise rikdom på. De fleste personer har muligheten til å kjøpe noe laget av gull, men det kommer ofte an på hvor rent gullet er, eller hvor mye gull er brukt i produksjonen av denne tingen som skal symbolisere hvor rik en person er.

Gull har også andre bruksområder enn det som er nevnt ovenfor, det kan brukes i elektronikk og i noen tilfeller også i matretter. I elektronikk er metallet gull gode ledere for strøm og gull vil ikke ruste. I mat er det ofte gull blader som blir brukt for å legge til noe ekstra, for å gjøre en rett spesiell. Denne formen av spiselig gull har også blitt brukt i alkoholdige drikker. Drinkene blir ofte litt dyrere enn de normalt hadde vært, men folk betaler gjerne for å ha muligheten til å kunne drikke gull.