Er sølv en god investering? Og hvorfor bør du egentlig investere i sølv? Dette er gode spørsmål å stille seg selv som en investor. La oss se nærmere på hvorfor du bør vurdere å investere i sølv.

Sølv er ekte penger

Selv om sølv ikke lenger brukes til å kjøpe varer i hverdagen, er det fortsatt penger. Sammen med gull er det hard valuta. Ved å investere i sølv trenger du ikke nødvendigvis å lage en kontrakt og være avhengig av en annen part slik som ved investering i for eksempel aksjer. Ved å eie fysisk sølv er du i besittelse av noe som har fungert som penger i tusenvis av år. Dette gir deg en lavere risiko. Du risikerer heller ikke at hackere eller andre cyberkriminelle tar av fortjenesten din slik som har vært tilfelle med flere kryptovalutaer.

Hvor kan du finne sølv?

Selv om drømmen om å finne sølv og gull i California er forbi betyr ikke det at du ikke kan finne skatter av sølv fortsatt. Ved å ta en tur innom ulike loppemarkeder kan du finne sølv til en billig penge. Det kan gi deg et ordentlig adrenalinrush når du finner du noe som er priset langt under verdien sin. Ikke ulikt adrenalinet du får når du spinner hjulene på en spilleautomat hos Norges Automaten. Drar du på et loppemarked for å se etter underpriset sølv er det viktig at du kan sakene dine, spesielt at du klarer å skille sølv fra andre metaller.

Sølv gjør det bedre enn gull i gode tider

I gode tider gjør sølv det ofte mye bedre enn gull. Dette er fordi sølv er et lite market. På grunn av dette er det større endringer i prisen på sølv enn det er på gull. Noe som skal sies å kunne gjøre at sølv kan falle mer enn gull også.

Fra den laveste prisen i 1970 til den høyeste i 1980 økte gull med 2328 prosent, mens sølv økte med 3105 prosent. Fra den laveste prisen i 2008 til den høyeste i 2011 økte gull med 166 prosent mens sølv økte med 448 prosent. Som du ser fra denne statistikken er det større potensiale i sølv enn det er i gull.

Bruken av sølv innen industri er økende

Sølv brukes i omtrent alle de store industriene. Alt fra elektronikk til medisinske apparater, solcellepanel og batterier har god nytte av sølv. Grunnen til at sølv brukes så mye i industri er at metallet både er en meget god elektrisk og termisk leder, i tillegg til at det er reflekterende. For øyeblikket brukes faktisk halvparten av sølvet innen industrien. La oss se på noen eksempler av hva sølv brukes til:

  • En telefon bruker som regel 0,33 gram sølv. Det høres kanskje ikke mye ut men ettersom nesten 6 milliarder telefoner ble kjøpt mellom 2017 og 2019 vil det si at omtrent 1,9 milliarder gram sølv ble brukt i denne perioden.
  • Silver Institute melder om at bruken av sølv i solcellepanel ville øke med 75 % de siste tre årene tilbake i 2018.
  • Sølv vil bli brukt i de nye Volkswagen bilene. I stedet for de tynne metalltrådene i frontruta vil de nå bruke et usynlig lag med sølv. Dette vil de også ha helt nederst for å forhindre at det blir mye is på vindusviskerne om vinteren.

Sølvbeholdningen er fallende

Sølvbeholdningen har falt de siste årene for første gang siden 1991-1993. Hvis etterspørselen holder seg på samme nivå eller fortsetter å øke vil det kunne være med på å presse prisene oppover.

Land har tradisjonelt holdt lager av sølv, men nå holder ikke de fleste myndigheter lenger slike lagre. De eneste landene som har lager av sølv er nå USA, Mexico og India.