Egenkapital er noe vi ofte hører om i forbindelse med et lån, for eksempel et lån til en leilighet, en bil, eller noe helt annet. Det er noe som er helt essensielt å ha, men det er, som mye annet når det kommer til økonomi, ikke snakket nok om, så det er litt vanskelig å ha et fult overblikk noen ganger. Så hva betyr det egentlig?

Når man snakker om egenkapital, snakker man helt kort om penger man har spart selv. Det er de pengene, eller den kapitalen, som man har selv når man går i banken for å be om et lån. For eksempel har man en hovedregel om at man skal spare minst 15 prosent i egenandel når man skal få et lån. Definisjonen av egenandel er rett og slett den andelen man sparer selv, og kan ta med til banken når man ber om å få en vurdering på om man kan få et lån der.

Husk å spare penger til egenandel

Det kan derfor være fint å være veldig bevisst på å spare penger til egenandel sånn at man har det når man trenger det. Men det er jo mange andre ting som frister også, som for eksempel casino eller nye klær eller dyre reiser og alt det der man liker å gjør når man skal slappe av eller bare føle seg litt mer fresh i hverdagen. Men det er altså rimelig smart å ikke bare bruke penger på det.

Egenandelen man kommer med når man ber om lån, er nemlig noe av det som avgjør hvor gode vilkår man kan forhandle seg til og derfor er det ikke så lett hvis man ikke har noe å handle med. Så gjør det rett og slett til en vane hver måned å spare litt til egenandel, så står du litt bedre når det kommer til stykket.