Denne verdien finnes det millioner av mennesker verden rundt som investerer i. Selv om gull har et rykte på seg for kun å være for rikingene, så er dette faktisk bare en myte. Vi ser ofte for oss gullbarrer skjult i en massiv safe hos banken, eller kanskje i villaen til en riking. Allikevel, verden over, selv i de fattigere familiene der ute, så er det å oppbevare gull en helt vanlig praksis.

Kanskje enda vanligere har oppbevaring av gull blitt med internett. Det er fordi en her, akkurat som med aksjer, kan kjøpe gull, uten nødvendigvis å eie og oppbevare noe fysisk. Dette kalles en ETF. Når en ETF er støttet opp om av gull, så øker og synker verdien på din ETF i takt med gullprisen. Dette er dermed et verdipapir som har en pris som er knyttet mer eller mindre direkte til gull, da uten at du trenger å holde på gullet.

Selv om du slipper å oppbevare, transportere og forsikre gullet, er det en egentlig en fordel å ha gullstøttede ETF-er? Eller er fysisk gull den foretrukne investeringen?

Ulempen med ETF-er

Det er fort gjort å bli revet med av argumentene som taler så klart for ETF-er over det å eie fysisk gull. Det at du slipper å oppbevare og sikre gullet er uten tvil noe som kan høres fristende ut, men det er viktig å lære en god del mer om ETF-er før en hopper ut i dette.

ETF-er er utvilsomt noe du eier, men et gammeldags ordtak sier at ”om du ikke kan holde det mellom hendene, så eier du det egentlig ikke”. Selv om det kanskje høres noe gammeldags ut i dagens verden med flere abstrakte eierskap over nettet, så holder faktisk dette ordtaket en god del sannhet. Det er fordi de institusjonene som behandler dine ETF-er er minst like sårbare som bankene når finanskriser skyter inn.

Selv om gullprisen har en tendens til å øke under finansielle kriser, så er ikke dette noen garanti for at institusjonen bak ETF-ene vil overleve. For eksempel, i 2011 la ETF-forhandleren London Gold Exchange ned sine nettsider og sa at de ikke lenger ville forhandle i gullstøttede ETF-er. Denne risikoen kan påløpe den finansielle institusjonen du velger for dine investeringer, og derfor er det viktig å være forsiktig i det henseende.

Slik beskytter fysisk gull deg

På den andre siden fungerer fysisk gull som et helt klart motstykke. Selv om det skal sies at det er noe mer jobb enn et par tastetrykk hva gjelder kjøp og salg, så er faktisk ikke denne prosessen ille i det hele tatt. Det finnes mer enn nok av gullforhandlere som vil kjøpe ditt fysiske gull. Dessuten, oppbevaring blir kun et problem om du sitter på flere millioner kroners verdt gull. Sitter du for eksempel kun på et par kilo, så er dette allerede store deler av sparepengene til folk flest.

Oppbevaring av gull trenger faktisk ikke være vanskeligere enn å finne et skjulested i hjemmet der tyver ikke kan finne det. Siden gull har en såpass høy tetthet, så er selv en bitteliten klump av det meget verdifull. Denne kan du enkelt gjemme for eksempel i veggen, eller under gulvet.

Uansett, kanskje enda viktigere, er at du ikke skal bekymre deg for at banker og gullforhandlere går konkurs eller slutter å forhandle. Du har tross alt fortsatt ditt fysiske gull og den verdien det innehar. Dermed er fysisk gull en mye mer sikker investering enn det for eksempel ETF-er støttet av gull vil være.

Fysisk gull opp gjennom historien

Selv om de fleste nok ser for seg kongelige palasser, vikingenes plyndringer, praktfulle kirker, og andre overdådige konstruksjoner i gull, så er sannheten at gull er noe folk fra alle lag av samfunnet eier. Gullrushet i California er kanskje forbi for lenge siden, men allikevel leter for eksempel mennesker i Alaska fortsatt etter gull daglig. Verden rundt er det å investere i fysisk gull en viktig måte å beskytte sin rikdom på, da dette metallet er tidløst og kan oppbevares gjennom generasjoner, mest sannsynlig med en økning i verdi over tid.

Hvorfor og hvordan bør jeg investere i gull?

Å investere i gull er en såkalt ”no brainer”. Det betyr derimot ikke at du skal investere alt du eier i gull. Gull er stabilt, og for eksempel i motgang i markedene, så går faktisk gull bare enda mer opp i pris. Det anbefales derimot å investere mellom 5 og 10% av dine sparepenger i gull. Det er fordi en helhjertet investering mest sannsynlig vil bety at du går glipp av oppgangen i aksjemarkedet. Selv om aksjemarkedet er mer risikofylt, så bringer det også ofte mer avkastning.

Når aksjemarkedet går oppover, så pleier dessuten gullprisen å synke noe. Selv om gullprisen er mer stabil over tid enn aksjemarkedet, og ikke får de altfor store korreksjonene, så er det verdt å være med på oppturene i aksjemarkedet. Et godt tips er å diversifisere investeringene sine, men også følge med på markedene.

Gode investorer vet når de skal inn og ut av markeder. For folk flest er det vanskelig å bestemme seg for, og timing innen investeringer er kanskje et enda større problem enn kunnskap. Allikevel kan diversifisering fjerne noe av behovet for timing. Du står støtt og stabilt med en god diversifisering og en post investert i gull, og dersom pilene skulle peke både oppover og nedover, så er du i hvert fall sikret noe stabilitet.

Finn en gullforhandler i dag, og få fatt på ditt fysiske gull. Selv fattige mennesker i diverse land velger å oppbevare sin rikdom i fysisk gull, så det er ingenting som stopper deg!