Det er over et tiår siden mystiske Satoshi Nakamoto skapte Bitcoin, den første og mest populære kryptovalutaen i verden. Selv om den er berømt, er Bitcoin ikke den eneste kryptovalutaen det er stor interesse rundt.

Etterlignere, imitatorer og varianter av eksisterende kryptovalutaer har dukket opp i store mengder, og det finnes i dag over 7 000 forskjellige kryptovalutaer på markedet. Med så mange å velge mellom, hvordan klarer investorer å vite hvilke som er de beste? En måte er å se på hvor populær valutaen er blant dagens brukere, men samtidig må man se an potensialet i framtiden. I dag brukes kryptovalutaer til å flytte penger på nettet, og særlig av nordmenn som er opptatt av sportsbetting. Å flytte penger relativt anonymt, uten å oppgi kortdetaljer, og raskt på tvers av landegrenser, er hovedattraksjonene ved kryptovalutaer. Det finnes også en rekke oddssider hvor man kan bruke forskjellige krypto som valuta, og disse blir stadig mer populære. Da slipper man nemlig ugunstige vekslingskurser ved innskudd og uttak. Man har også muligheten til å tjene på verdistigningen til kryptovalutaen – om man benytter seg av de rette! Her er våre fem anbefalinger til kryptovalutaer som er allment utbredt og som har potensial til å stige i verdi framover!

Bitcoin (BTC)

Dette er det nærmeste du kommer til en vanlig kryptovaluta. Bitcoin har dominert markedet siden de første Bitcoinene ble minet tilbake i januar 2009 – men det betyr ikke at alt har gått som smurt siden den gang. Bitcoin-prisen nådde vanvittige $20 000 i desember 2017, før den kollapset totalt i 2018. På slutten av året var den verdt $3 234. Siden den gang har Bitcoin opplevd et lite comeback, og prisen er nå tilbake over $10 000. Med en markedsverdi på $200 milliarder utgjør Bitcoin over 57 % av det totale kryptomarkedet. Bitcoin er ganske volatil, stiger og synker mye, men som den mest kjente kryptovalutaen nyter den godt av verdensomspennende aksept – noe mindre kjente konkurrenter ikke har. Derfor er Bitcoin den beste kryptovalutaen for nye investorer.

Bitcoin Cash (BCH)

Kryptovalutaer som Bitcoin er bygd på blokkjedeteknologien, som lagrer informasjon om kryptotransaksjoner i blokker med data, som kan inneholde 1 MB data. Etter hvert som valutaen ble mer populær, ble disse datablokkene fulle, noe som senket hastigheten på transaksjonene og økte gebyrene. Noen Bitcoin-utviklere foreslo en løsning som reduserte mengden data i hver blokk, mens andre mente på at dette ville gå på bekostning av valutaens integritet – dermed ble det laget en egen versjon av Bitcoin i august 2017 – den fikk navnet Bitcoin Cash. Denne valutaen har blokker som kan lagre 8 MB data, noe som tillater raskere og hyppigere transaksjoner med lavere gebyrer. Bitcoin Cash er kanskje nyere, og mindre populær enn originalen, men har gode skaleringsmuligheter noe som gir den utrolig potensial for vekst. Derfor er denne med på listen vår.

Litecoin (LTC)

Kryptovalutaer er ofte obskure og komplekse for de som ikke forstår den underliggende teknologien, men Litecoin ble laget for å bøte på dette. Grunnleggeren Charlie Lee ønsker å skape en «liteversjon» av Bitcoin, og utviklet en kryptovaluta som kunne være sølvet i en verden hvor Bitcoin var gullet. Mens transaksjoner med Bitcoin tar rundt 10 minutter, er Litecoin-transaksjonene langt raskere med sine 3 minutter i gjennomsnitt. For å mine Bitcoin kreves det dessuten spesialisert hardware og vanvittige mengder datakraft, mens Litecoin kan mines på helt vanlige datamaskiner. Raskere, og enklere, er en mektig kombinasjon både for brukerne og for investorer.

Ethereum (ETH)

En av hovedfilosofiene bak kryptovalutaer er desentralisering av penger. Ethereum tar det et skritt lengre – i stedet for å desentralisere pengene, er målet til Ethereum å desentralisere internett ved å erstatte servere med et verdensomspennende nettverk av noder, som skaper en «gigantisk datamaskin for hele verden». Ethereum er en programvareplattform basert på blokkjedeteknologien, hvor brukerne kan veksle inn en kryptovaluta kalt Ether. Den har blitt en av verdens mest populære kryptovalutaer, og har en markedsverdi på rundt $40 milliarder – kun Bitcoin har større verdi. Det store trekkplasteret er selve plattformen, som har blitt meget populær å bygge andre kryptovalutaer på. Med andre ord: investorer tjener ikke bare på kryptovalutaen i seg selv, men også på at bruken av Ethereum-plattformen øker.

Tron (TRX)

Dette har vært et år med ekstremt store forandringer for underholdningsbransjen, noe som betyr at aktører med nye løsninger raskt kan ta over deler av markedet. Det er nettopp en sånn mulighet skaperne av Tron må ha håpet på da de bygde en desentralisert, blokkjedebasert plattform for å dele innhold og media. Mens mange av de største underholdningsselskapene i verden tjener penger på å samle og selge data om brukerne sine, etterlater Tron ingen slike spor. Den beskytter brukerne sine, og lar samtidig skaperne tjene penger på innholdet sitt direkte via Tronix – Trons kryptovaluta. Plattformen har blitt mer populær de siste årene, og selv om det ikke kommer til å erstatte Netflix er det en utmerket, men dog risikabel, investering.