Blockchain-teknologi er i hovedsak bundet til Bitcoin og andre kryptovalutaer, men det er faktisk bare toppen av isberget. Noen folk mener at Blockchain til slutt kommer til å kunne revolusjonere flere viktige industrier, fra helsevesenet til politisk liv og på den måten vi tenker og handler på.

Uansett om du bare vil investere i Bitcoin, forhandle om Ethereum eller bare er nysgjerrig på hva sytten Blockchain er så har du kommet til riktig sted.

Blockchain er ikke bare til Bitcoin

Selv om Blockchain-teknologi ikke er ukomplisert når du går i dypet så er den basale idéen ikke så vanskelig å forstå. Den er funksjonsmessig en database som har fått gyldighet av et større felleskap, heller enn en sentral autoritet. Det er en samling av registreringer som har fått en stor mengde mennesker til å gi tommelen opp, heller enn å bero på en enkelt enhet som en sentralbank eller regjering, som mest sannsynlig huser data på en spesiell server.

Hver «block» representerer et antall transaksjonsregistreringer og «chain»-komponenten som kobler dem alle sammen med en hashfunksjon. Etter at registreringene har blitt laget, blir de bekreftet av et distribuert nettverk av datamaskiner og slås sammen med den tidligere innførselen i kjeden og skaper dermed en «chain» av «blocks», eller en Blockchain.

Hele Blockchain blir opprettholdt på dette store nettverket av datamaskiner, hvilket betyr at ingen privatpersoner har kontroll over dens historikk. Det er en viktig komponent, da den sertifiserer alt som har skjedd i den tidligere kjeden, og det betyr at ingen kan gå tilbake og forandre på sakene. Blockchain hører til en offentlig hovedbok som det ikke på enkelt vis kan rettes i og gir den en innebygd beskyttelse som ikke er mulig med en standardisert informasjonsbase. Mens vi tradisjonelt har trengt disse sentraliserende autoriteter for å kunne stole på hverandre og oppfylle kontraktskrav gjør Blockchain det mulig for våre kamerater å garantere dette på en automatisk og sikker måte.

Dette er Blockchains fornyelse, og det er derfor du kan komme til å høre den brukes som referering til andre saker enn Bitcoin og kryptovaluta. Selv om den i normalt sett ikke brukes til dette enda kan Blockchain brukes for å bevare en rekke med informasjon. En organisasjon ved navn Follow My Vote prøver å bruke den til et elektronisk stemmesystem som er mer sikkert enn moderne versjoner og omsorgspersoner en vakker dag til å kunne bruke den for å behandle pasientdokumenter.

Hvor kommer Blockchain fra?

Selv om Blockchain-teknologien bare har blitt brukt effektivt de siste tiårene kan dens røtter spores langt tilbake. Et brev fra 1976 i New Directions i Cryptography diskuterte ideen om en felles publisert hovedbok, hvilket faktisk er det som Blockchain fungerer som. Dette bygdes det senere videre på under 1990-tallet med en skrift med tittelen «How to Time-Stam a Digital Document». Det skulle ta ytterligere noen få titalls år og en kombinasjon av kraftfulle moderne datamaskiner med intelligent implementering med en kryptovaluta for å gjøre disse ideene gjennomførbare.

For å gi blocks gyldighet på samme måte som en tradisjonell privat hovedbok bruker Blockchain kompliserte beregninger. Dette krever på den andre siden kraftfulle datamaskiner som er kostbare å besitte, bruke og ha kontroll på. Dette er en del av grunnen til at Bitcoin fungerer som et utmerket utgangspunkt for innføringen av Blockchain-teknikken ettersom det skulle belønne dem som deltok i prosessen med noe som hadde økonomisk verdi.

Bitcoin startet i 2009, og førte sammen den klassiske ideen om en felles publiserte hovedbok og en Blockchain med en total, digital valuta som ikke skulle kontrolleres av noen personer eller organisasjoner. Utviklet av den fremdeles anonyme «Satoshi Nakamoto» muliggjorde kryptovalutaen en metode for å utføre transaksjoner samtidig som de beskyttes mot forstyrrelser ved bruk av Blockchain.