Er du glad i å spare? Eller er sparing kanskje ikke helt din greie, men du vil gjerne bli bedre til det? Så kan du lese her for å få noen av de beste sparetipsene på nettet. Alle kan nemlig lære å spare, hvis man innstiller seg på det og bruker de riktige triksene.

Ikke så rart det er vanskelig å spare

Det er faktisk ikke så rart at det er vanskelig å spare, for det er faktisk en hel del ting som aktivt jobber mot deg når det kommer til nettopp sparing. Det er for eksempel sånn at vi lever i et kapitalistisk samfunn som i stor grad er drevet av kjøp og salg, og derfor er kreftene som vil at du skal kjøpe helt enorme. Nesten alt du foretar deg koster penger eller krever noe som koster penger. Det blir markedsført i en forlokkende pakke, så du får lyst til å kjøpe mer. Da blir det fort veldig vanskelig å spare. For vi mennesker er ikke nødvendigvis så veldig gode til å styre impulser.

Rent evolusjonært så ligger ikke sparing så godt til oss, og det er det noen enkle grunner til. Vi synes rett og slett det er vanskelig å jobbe aktivt mot langsiktige mål, altså ting som ikke gir belønning her og nå. Når man kjøper noe, så gir det umiddelbar belønning, såkalt ‘instant gratification’ og da kjører serotoninnivåene i hjernen på fullt. Vi blir rett og slett litt høye av det. Vi bruker sjeldnere og sjeldnere tid på ting som ikke koster penger, som å lage vår egen nettside inspirert av nettklikk.no. Eller browse gjennom edicra.no.

Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, og noen mennesker er flinkere til å spare enn andre, men det er faktisk ikke sånn at det ‘bare’ er å spare. Da skal man aktivt jobbe mot de mekanismene som gjør det vanskelig, og det kan være vanskelig å så imot fristelser – de kommer nemlig fra alle kanter.

Det som kan hjelpe for å bli en bedre sparer, er det samme som hjelper hvis man for eksempel vil leve en sunnere livsstil eller nå et treningsmål, man skal akseptere at det ikke gir resultater her og nå, men at belønningen vil være veldig stor om et visst antall måneder eller år. Da har man noe å se frem til, og man kan gjøre selvdisiplin til en del av utfordringen. Men hvordan kommer man i gang?

Apper som hjelper deg med å spare

I dag finnes det heldigvis verktøy på nettet som hjelper oss med å spare, og som gir oss det overblikket vi trenger. Det kan faktisk hjelpe å få et lite sjokk, en liten virkelighetssjekk, hvis man vil bli god til å spare. For sjansen er stor for at du ikke vet hvor mye penger du egentlig bruker. Ikke bare er vi mennesker mentalt dårlige på å spare fra et evolusjonært ståsted, vi er også veldig flinke til å kategorisere ting som viktige og ikke-viktige, og da blir det fort sånn at utgifter vi kanskje skammer oss litt over – ikke teller. Problemet er bare at de teller når alt kommer til alt, og det kan det være lurt å komme ansikt til ansikt med før eller siden.

Da kan en smart app hjelpe deg med å analysere forbruket ditt.