Hvis du har en travel hverdag, vet du hvor vanskelig det kan være å spare. Når man har en tendens til å måtte gå for kjappe løsninger, så følger det som regel også litt forhastede økonomiske beslutninger med. Her kan du lese litt mer om hvordan du kan holde fokus på sparing, selv om hverdagen er travel.

Invester tid i å få oversikt

Før du begynner på sparingen, så skal du investere litt tid i å få oversikt over hvordan det egentlig står til med privatøkonomien. Når du har oversikt over egen økonomi og forbruk, så er det nemlig et mye bedre utgangspunkt for å finne ut hvor du kan spare enn å famle i blinde. For å få oversikt må du gjøre noe som du kanskje ikke synes er så veldig fristende, nemlig å sjekke kontoen og gjennomgå bevegelsene dine. Det kan være lurt å bruke de siste tre månedene som utgangspunkt, så du får et litt mer helhetlig bilde av forbruket ditt.

Det mange opplever når de gjør nettopp dette, er at de får seg noen overraskelser. Det er nemlig mange av oss som bruker penger på helt andre ting enn det vi tror, og det er takket være en forholdsvis enkel mekanisme – fornektelse. Det er nemlig sånn at de fleste av oss tar en mer eller mindre bevisst beslutning om hvilke utgifter i hverdagen som teller og hvilke som ikke teller. Det kan for eksempel gjelde små ting som en kopp kaffe på vei til jobb, eller det du plukker med deg ved kassa når du skal betale i butikken. Uansett hva det er, så er det lurt å bli bevisst om disse vanene så du kan tenke litt annerledes. Det er nemlig her du kan spare – ved å bli mer bevisst på hva du egentlig bruker pengene dine på.

Du vil nemlig fort oppdage at 10 kroner her og 30 kroner der blir penger til slutt. Når man legger sammen en daglig kaffe latte hver måned, så ender det som regel på en tusenlapp eller mer. Det er penger som du med fordel kan bruke til sparing.

Kartlegg dine vaner

Du skal altså kartlegge dine vaner når du skal finne ut av hvor du skal spare. Og her skal du prioritere. Hvis du for eksempel vil prioritere snus fra Snusdirect eller finner ut at den daglige kaffe latten er uunnværlig, så må du finne ut av hva annet du kan ofre, så du fremdeles kan spare penger i hverdagen.

Når man ikke vet hva man bruker penger på i det store og det hele, er det umulig å vite hvor man skal spare. Når du har funnet noen utgifter du med fordel kan oppgi eller skjære ned på, så er du på god vei til å unngå røde tall på kontoen hver måned, og sette penger til side til andre ting. Når man sparer kan man nemlig legge seg opp en buffer som man kan bruke hvis det kommer en uforutsett utgift eller lignende – det kan gi en ekstra trygghet i en travel hverdag.